Leadership la puterea Feminin

business-lady-stoffhose-bluse-filo-louboutin-high-heels-modeblog-lange-haare-redlips-009Care este rostul sintagmei “Resurse umane”? Societatea ne spune că oamenii sunt niște resurse utile care lucrează sub umbrela unei companii și care prestează servicii în schimbul unei sume de bani. Pare un schimb echitabil. Capacitatea de muncă versus bani.

Asta înseamnă folosirea exclusivă a inteligenței raționale, a minții, într-un mediu profesional. Totul s-ar reduce la o succesiune de raporturi distante, în care fiecare își face treaba cât poate de eficient, după care pleacă acasă.

Ei bine, noi oamenii suntem foarte complecși. Din cele 168 de ore pe care le are o săptămână, cel puțin 40 le petrecem la job. Asta înseamnă, că ne întâlnim și interacționăm cu alți oameni, colegii noștri, în timpul săptămânii, poate mai des decât cu prietenii sau familia. Aici intervine necesitatea de a păstra un echilibru între viața profesională și personală, punct critic, în care de obicei, începe isteria.

Este dificil să te raportezi la orice om din fața ta doar din punct de vedere rațional. Avem emoții, avem aspirații, avem întrebări și uneori frustrări, avem dileme, avem lucruri de învățat, avem lucruri pe care să le arătăm altora. Nu putem să trăim unilateral, iar acest lucru se observă în fiecare minut al vieții noastre.

De aceea nu putem să ne separăm jobul de viața noastră. Nu putem să trăim în afara personalității noastre atunci când muncim. Nu putem să ne punem deoparte 8 ore pe zi, după care să revenim la forma noastră inițială acasă. Suntem în fiecare clipă ceea ce suntem.

Aici intervine noțiunea de Leadership Feminin. Și femeile și bărbații au o latură feminină și una masculină. Trăind într-o societate patriarhală, am învățat că pentru a supraviețui, trebuie să te lupți. În alte vremuri era cu sabia, acum cu energia, ambiția, inteligența și forța mentală. Cu toate acestea succesul vine, atunci când un Leader își înțelege oamenii la toate nivelurile, deci și empatic. Este important să oferi unui angajat posibilitatea de a crește prin dezvoltarea capacităților sale naturale și să nu îi impui o metodologie fixă prin care acesta să profeseze.

Ce înseamnă Leadershipul feminin ? Este vorba despre capacitatea de a înțelege modul în care funcționează o firmă, un grup de oameni, o activitate, dintr-o perspectivă de ansamblu, luând în calcul absolut toți factorii incluși în ecuație: emoționali și raționali.

Multă lume se ghidează în prezent după psihologia consumatorului, a angajatului, a șefului, etc. Însă de multe ori e posibil ca psihologia în business să limiteze la un moment dat. Există probleme, se pot repara așa, există dificultăți umane, totul poate fi direcționat în sensul profitului așa. Resursa umană dacă are problema A, poate fi motivată cu B sau C și rezultă D. Totul ar funcționa, da,  în cazul în care ar fi vorba despre roboți.

Munca și oamenii aflați în raporturi de muncă pot fi plasați pe o hartă invizibilă și intuitivă. Situațiile dificile au un beculeț roșu, situațiile funcționale au un beculeț albastru. Dacă o persoană își apasă butonul personal roșu, apare: negativitate, stres, frică, anxietate, furie, competiție, orgoliu. Dacă un om are butonul albastru aprins înseamnă că simte: încredere, speranță, implicare, detașare, liniște, etc.

Amândouă butoanele duc la performanță: performanța roșie este rapidă, cu termen scurt și nocivă pentru sănătate (omul nu poate supraviețui mult în astfel de condiții ), iar performanța albastră este una pe termen lung, pentru că în detașare se nasc noi și noi oportunități, noi idei, noi posibilități și relații sănătoase, durabile și constructive între oameni, încredere în companie și viață, optimism și capacitate de a gestiona situațiile dificile.

Atunci ca Leader, ce ai vrea să vezi în echipa ta, în mediul tău, în relațiile cu clienții tăi? butoane roșii sau albastre? Leadershipul cu amprentă feminină vorbește mai mult despre: înțelegere, respect față de nevoile celuilalt, atitudine fără judecată, acordare de spațiu, ascultare, calm, bunăvoință, deschidere, blândețe, empatie, asertivitate, liniște, echilibru, dezamorsare a conflictelor. Înseamnă sprijin și suport în oferirea unui serviciu celorlalți. Înseamnă un schimb echitabil, între “a da” și “a primi”.

Nu spun că bărbații nu dețin aceste calități, dimpotrivă, însă ele vin din aceeași latură feminină interioară pe care o au și ei.

Cele mai bune relații profesionale se bazează principiile de mai sus. Fără abuzuri, relații aparent plictisitoare, fără adrenalină că ești pe câmpul de luptă, însă cu un sentiment puternic uman de încredere și respect reciproc, în convingerea că totul va funcționa ca pe roate.

Energia feminină se ghidează după intuiție. Forța aceasta interioară povestește tot mai mult despre necesitatea urgentă de a ne schimba atitudinea. Există miracole care se pot întâmpla la locul de muncă și în relațiile cu ceilalți, atunci când ne accesăm centrii umani pe care îi avem fundamental și divin în noi.

În ceea ce privește femeile aflate pe poziții de leaderi în societate și lume în acest moment, o parte din ele conduc de pe o poziție masculină și funcționează, sau altele gestionează situații de pe o poziție feminină și funcționează. Însă, adevărul unei femei este acela în care aceasta se află în conexiune cu feminitatea ei.

Când există o compatibilitate între forma naturală a unei femei și acțiunile acesteia, ea are puterea de a aduce o contribuție extraordinară în lume, colaborând și nu concurând cu bărbatul și energia masculină de lângă ea. Nu este vorba despre o luptă pentru putere, este vorba de gestionarea ei, știind că există infinită abundență pentru toată lumea.

Concluzionez acest articol cu un “call to action”. Dragi femei, fiți voi înșivă! Lumea are nevoie de puterea din vulnerabilitatea voastră. Aceasta dă naștere situațiilor bune, liniștii și armoniei, oricând, fără dubiu, în orice domeniu profesional. Dragi bărbați: oferiți sprijin feminității și dezvoltării acesteia în zona profesională. Femeile nu vă sunt camarazi, nici concurenți, ci acel contra argument atât de prețios și edificator în vremurile tulburi.

Sursă foto: http://www.pureglam.tv

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s